Négy betű okozott felfordulást

Szeptemberben kevesebb új autó talált gazdára, de nem kell temetni a piacot. Ugyanis a WLTP a hibás.

Az elmúlt időszakban jelentős növekedést elérő újautó-piac negatív  eredményt produkált: szeptemberben ugyanis az egy évvel korábbinál 7,4 százalékkal kevesebb, 8888 személyautó került a forgalomba.

Forrás: Datahouse, Magyar Lízingszövetség

A csökkenést korai trendfordulónak mondani. Egyrészt, mert a kilenchavi adatok szerint több mint 100 ezer új autót értékesítettek a kereskedők, ez pedig még mindig igen látványos, több mint 26 százalékos emelkedést jelent. Másrészt a szeptemberi visszaesés nem a kereslet csökkenésével magyarázható, hanem Magyarországon és Európa-szerte azzal, hogy az úgynevezett WLTP fogyasztásmérési ciklusnak megfelelő tanúsítványt még nem kapta meg minden modell. Márpedig a korábban alkalmazottnál életszerűbb gyári fogyasztási értékeket nyújtó WLTP tanúsítványt az eladásnál kötelező mellékelni. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy hiába szeretett volna valaki megvenni egy-egy autót szeptemberben, ha nem volt meg a WLTP-s tanúsítványa, akkor nem juthatott hozzá. Másként: amint a gyártó bemutatja a tanúsítványt, az adott modell már a vásárlóhoz kerülhet.

A WLTP-s mérések pótlásán rajta van a legtöbb gyártó, ezért valószínűsíthető, hogy a szeptemberi visszaesést a következő hónapokban behozza a piac. Sőt, pont emiatt lehetnek kiugró hónapok is.