Az elitben a magyar piac – viszik az eszközöket

A jármű- és eszközfinanszírozásban elért növekedést nézve az európai mezőny legjobbjai közé tartozik Magyarország. Az első félévben a finanszírozott összeg 1,035 milliárd euróra nőtt, ezt 15,5 százalékos növekedésnek felel meg és háromszorosa az több mint 5 százalékos uniós átlagnak. A legnagyobb bővülést a litván piac érte el, ott 25,2 százalékkal nőtt a jármű- és eszközlízing területén kihelyezett összeg. Az élbolyban van még a lengyel, a portugál és a bolgár piac. A finanszírozott összeget tekintve a nyugat-európai országok állnak az élen, a jóval nagyobb piac miatt. 

Bővülést ért el az európai jármű- és eszközlízingpiac az év első felében: közel 162 milliárd eurót tett ki az új szerződések összege, 5,5 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben - ismertette a Magyar Lízingszövetség az európai lízingszövetségeket tömörítő, Leaseurope adatait. 

„A teljes lízingpiacnak csak egy szegmense a jármű- és eszközfinanszírozás, de kétségtelenül az egyik legfontosabb része és a növekedés mutatja a vállalkozások beruházási és fejlesztési kedvét” – mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. 

Masszív növekedés a magyar piacon 

A részletes európai adatok szerint a magyarországi jármű- és eszközfinanszírozás a növekedést nézve a legjobbak közé tartozik. Az első félévben ugyanis a finanszírozott összeg 1,035 milliárd euróra rúgott, ez – az árfolyamhatásokat kiszűrve - 17,8  százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten és triplája az uniós átlagnak. 

A Leaseurope adataiból kiderül az is, hogy az első félévben a Litvániában volt a legnagyobb a növekedés, az új szerződések összege 25 százalékkal 1 milliárd euróra nőtt. Az élbolyban még helyet kapott a lengyel, a bolgár, a portugál piac, amelyek 22,4-23,8 százalékos növekedést értek el. „Az euróárfolyam változásával korrigált adatok szerint pedig a jármű- és eszközfinanszírozásban közel 18 százalékos volt a magyarországi növekedés, ez pedig szintén jóval meghaladja a 8,5 százalékos összeurópai bővülést” – tette hozzá Tóth Zoltán. 

A konkrét összegeket nézve persze a nyugat-európai országok állnak az élen a nagyobb piac miatt. Az Egyesült Királyságban több mint 40 milliárd euróra, Németországban közel 24 milliárd euróra, a két francia lízingszövetség adatai szerint az ottani piacon 27 milliárd euróra rúgott a finanszírozott összeg. 

Folytatásban is bővülés 

Magyarországra visszatérve a kiemelkedően magas növekedés elsősorban a járművek finanszírozásának köszönhető, de az eszközfinanszírozás is növekedést mutatott. – emelte ki Tóth Zoltán. Azt is elmondta, hogy a teljes magyar piacon az év első kilenc hónapjában a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé emelkedett. 

A Magyar Lízingszövetség arra számít, hogy a következő 1-2 évben továbbra is növekedésben lesz a piac, elsősorban a vállalatok, azon belül a kis- és középvállalkozások eszközigénye miatt, igaz, az idei két számjegyű ütemnél valamivel szolidabb lehet a bővülés.