Jól indul ez az év is!

Bár az európai lízingpiac is szépen hízik, a magyar eredmények impozánsabbak. A kilátások pedig kedvezőek.

Elég erős kereslet van a lízingkonstrukciókra nemzetközi és magyar szinten egyaránt. Magyarországon ez részben az autópiacon látható: 10-ből 4 autó lízing segítségével került az új tulajdonosához. A teljes európai piacot nézve az látszik, hogy 2017-en az európai lízingszervezeteket tömörítő Leaseurope adatai szerint 9,6 százalékkal nőtt a piac, a múlt év első kilenc hónapjában pedig 7 százalékkal. Magyarországon 2017-ben 18 százalékos volt a bővülés, 2018 első háromnegyedében pedig 17 százalékos volt a fejlődés. (A Leaseurope a 2018 egészére vonatkozó adatok még nem közölte, de a magyar számok már ismertek, 2018-ban 13 százalékkal gyarapodott a piac.)

A Magyar Lízingszövetség szerint az idén is folytatódik a bővülés, 5-10 százalékos növekedésre lehet számítani. Európában szintén kedvező év várható, bár a korábbinál mérsékeltebb lehet a lendület és vannak óvatosságra utaló jelek is.

Az európai lízingszervezeteket tömörítő - a Magyar Lízingszövetséggel is együttműködő - Leaseurope februárban publikálta az Invigors lízingpiaci és pénzügyi tanácsadó céggel közösen készített legújabb felmérését, amely a lízingpiaci szereplők várakozásait mutatja be. Az index értéke decemberben 126 pontra csökkent, a 2018 júniusában  jelzett 133 pontról és elmarad a 2017 végén mért 136 ponttól. Mindazonáltal kedvező környezetet vetít előre 2019 első felében, mert a 100 pont feletti érték pozitív kilátásokra utal. A Leaseurope-os felmérés szerint az index értékének csökkenése az új kihelyezésekre, a nettó profit alakulására és a nem fizető - rossz - konstrukciók számának alakulására vonatkozó várakozásokkal magyarázható.

A kihelyezések alakulására vonatkozó várakozások (zöld: pozitív változásra számítók aránya - szürke: változatlan szintet várók aránya - kék: csökkenést prognosztizálók aránya)

A lízingpiaci szereplők 72 százaléka számít az új kihelyezések növekedésére 2019 első felében, 12 százalékuk azonban csökkenést vár. A nemfizető konstrukcióknál a szereplők 40 százaléka számít emelkedésre, szemben a fél évvel korábbi eredménnyel, amikor a megkérdezett lízingcégek kevesebb mint negyede számolt ezzel. A lízingcégek többsége, 60 százaléka mindazonáltal a nettó nyereség emelkedését várja. Richard Ryan, a felmérésben a Leaseurope-pal együttműködő Invigors szakembere elmondta: a legfrissebb eredmények megerősítik, hogy az európai lízingágazat előtt kedvezőek a kilátások az első félévben, bár vannak felhők a horizonton. Az új kihelyezéseknél erős növekedés várható, igaz a nem fizető konstrukciók fokozottabb kockázatot jelenthetnek a piacon