Fordulat a piacon

Hosszú idő után idén júniusban csökkentek az újautó-eladások a magyar piacon.

Mínusz 4,4 százalék, azaz 13 577 darab új autó - így zárult a június a magyar piacon. Hosszú idő után először fordult elő, hogy az előző év azonos hónapjához képest kevesebb autó menjen el. Az első féléves adatok még pluszt mutatnak, januártól június végéig ugyanis 74 543 új autó futott ki a szalonokból, ami 5,4 százalékos növekedésnek felel meg. Összességében azonban látszik, hogy lassul az újautó-piaci növekedés. Az újautó-eladások júniusi csökkenése passzol a nemzetközi trendbe, az európai autópiacon ugyanis az év első öt hónapjában 2,1 százalékkal mérséklődtek az eladások.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerint az első félévi értékesítési számok kissé elmaradnak a várakozásoktól, ezzel együtt reálisnak tűnik az idei cél elérése, ami 160 ezer darabos eladásról szól. Az MGE állásfoglalása kiemeli ezúttal is, hogy kiemelten kell foglalkozni a Magyarországra beáramló használt autók korösszetételével és azzal, hogy a Nyugat-Európában levetett és szubvencióval cserélt korszerűtlen dízel- és benzinmotoros autók ne árasszák el hazánkat. 

Az autópiac alakulása, emellett a többi jármű, azaz a furgonok, teherautók, buszok értékesítése szoros összefüggésben van a lízingpiaccal. 

A Magyar Lízingszövetség első negyedévre vonatkozó adatai szerint a növekedés szempontjából legfontosabb mutató, a finanszírozott összeg a teljes lízingpiacon 10,3 százalékkal 163 milliárd forintra nőtt. A bővülés egyik motorja a járműfinanszírozás volt: a személyautó- és kisteherautóknál a finanszírozott összeg 13 százalékkal 60,2 milliárd forintra nőtt.