Belehúztak a vásárlók

Jelentősen bővült augusztusban a magyar járműpiac, miközben nemzetközi szinten visszaesés látható.

 Összesen közel 19 ezer új járművet - személyautót, kis- és nagyteherautót, buszt és motort - helyeztek forgalomba augusztusban, ami 22 százalékos éves növekedésnek felel meg, 2017 augusztusához képest pedig több mint 70 százalékos bővülést jelent - derül ki a Magyar Lízingszövetség Datahouse adatain alapuló összeállításából.

Szemben az európai trenddel 

Augusztusban összesen 15 618 darab új személyautó kelt el, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A kisteherautók eladása még nagyobb növekedésben volt, 51 százalékos emelkedés történt, azaz 2653 darabot adtak el belőlük. A nagyteherautók esetében 9 százalékkal 3978 darabra, a buszoknál 14 százalékkal 362 darabra csökkentek az eladások augusztusban. A motorkerékpárokból 37 százalékkal több fogyott, így 3273 darab került az utakra.

Az év első nyolc hónapjában összesen több mint 105 ezer új személyautó ment ki az autószalonokból, ez 10 százalékos emelkedést jelent. Ez idő alatt több mint 130 ezer új járművet vásároltak a piacon, ami 12 százalékos növekedésnek felel meg. A nyolchavi adatokból kiderül, hogy augusztusban jóval az idei átlag feletti többletet produkált a magyar járműpiac.  

A fenti adatok értékelésekor érdemes figyelembe venni a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének számait és elemzését. Az MGE ugyanis a személyautóknál nem csak a forgalomba helyezett új autók számát nézi, hanem azt is, hogy hány új autót vonnak ki a forgalomba helyezés után. A kivonásokat is nézve augusztusban 11 409 új autóval bővült az állomány, ez pedig 20 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A magyarországi újautó-piac az európai trenddel szemben halad. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint ugyanis az uniós újautó-piacon csökkennek az eladások: az első félévben ugyanis közel 8,2 millió új személyautó talált gazdára, ami 3 százalékos csökkenést jelentett.  

A lízing jelentősége és prognózis 

A magyarországi járműpiac bővülése hozzjárul a lízingpiac fejlődéséhez is, mivel a vásárlások jelentős részét, az autók esetében például 40 százalékánál a vevők lízingkonstrukció segítségével jutnak hozzá az új autójukhoz. A nagyteherautóknál pedig még jelentősebb a lízingfinanszírozás aránya, több mint 50 százalékos.

 

Az MGE a nagyteherautók piacán eredetileg szűkülő piaccal számolt az idén, de a jegybanki hitelprogram, az NHP-nek köszönhetően ez a szegmens megismételheti a tavalyi eladásokat, ami 7 ezer nagyteherautó eladását jelentené. Az MGE egyébként az idén összesen 160 ezer új személyautó eladását várja, a kisteherautóknál 30 ezer darabbal számolnak.