Legjobb megoldások - ilyen pénzügyi “magatartásra” van szükség a járványhelyzetben

 Ahogy az összes szereplő, úgy a gazdasági növekedés szempontjából és a pénzügyi rendszer fenntartása, működtetése, ezen keresztül a mindennapi pénzügyek biztosítása szempontjából kulcsfontosságú bankok, lízingcégek valamint biztosítók és az ügyfeleik számára is teljesen új helyzetet teremtett a koronavírus-járvány miatt lefulladó gazdaság. A Magyar Lízingszövetség partnere, az európai lízingszervezeteket tömörítő Leaseurope is részt vett abban a projektben, amiben az EU Bizottsága összegyűjtötte a legjobb gyakorlatokat, amelyeket érdemes követniük a pénzügyi szektor szereplőinek annak érdekében, hogy minél zökkenőmentesebben átvészelhető legyen a koronavírus-válság és mielőbb fejlődési pályára állhasson a világ és az európai gazdaság.

Lényeges, hogy a javaslatokban szereplő lépések egy részén már számos ország, köztük Magyarország már túl van, Például a magyar piacon már március közepén, azaz a koronavírus-járvány belföldi megjelenése után két héttel megszületett a hitelmoratóriumról szóló jogszabály, amely haladékot ad az adósoknak a törlesztés elhalasztására.

Moratórium, haladék és társai
A konzultációban részt vevő szakértők szerint fontos, hogy a pénzügyi szektor szereplői - beleértve a bankokat, bankcsoportokat, lízingvállalatokat, biztosítókat - egyértelművé tegyék, hogy a mostani helyzetben még rugalmasabban kezelik az adóssággal rendelkező ügyfeleiket. A kedvezőtlen pénzügyi helyzetbe adósok miatt érdemes fizetési haladékot adniuk, például 3-6 hónapos időszakra. Ezzel párhuzamosan a finanszírozó társaságoknak tájékoztatást kell adniuk arról, hogy azok az adósok - legyen az vállalat vagy magánszemély - akiknek az anyagi helyete megengedi, folytassák a törlesztést.

A moratóriumot, törlesztési halasztást széles körben elérhetővé kell tenni és a feltételeket egyértelműen meg kell fogalmazni. A halasztásnak azokra a konstrukciókra, köztük jelzáloghitelekre, fogyasztási kölcsönökre, lízingszerződésekre kell vonatkoznia, amelyek még a koronavírus-járvány kitörése előtt születtek. A magyarországi moratórium ennek megfelelően működik.
Lényeges szempont pénzügyi stabilitási oldalról, hogy a moratóriumba belépők csak fizetési haladékot kapnak. Nem pedig arról van szó, hogy elengedik a tartozást az érintett finanszírozók. Ugyancsak világosan tájékoztatást kell adniuk a pénzügyi szereplőknek az ügyfelek felé arról, hogy a moratórium lejárta után mekkora havi teherrel kell számolniuk.

Kiszolgáltatott helyzet
Az összefoglaló kiemeli, hogy a legkiszolgáltatottabb adósokkal szemben a legnagyobb rugalmasságra van szükség annak érdekében, hogy hosszú távon partnerek maradhassanak. Szükség esetén egyeztetésre vagy az adósság átütemezésére van szükség akár tanácsadók bevonásával.
Azt, hogy ki számít különösen kiszolgáltatott helyzetben lévő adósnak, a nemzeti jogszabályoknak kell meghatároznia. Amíg ezeket nem dolgozzák ki a döntéshozók, addig a pénzügy szektor szereplőinek azokat kell ide sorolnia, akiknek a bevételei a koronavírus-járvány miatt lényegesen csökkent. Mindeközben a pénzügyi vállalkozásoknak figyelniük kell arra, hogy a hitelportfóliójuk, minősítésük ne romoljon, tehát a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben a kockázatkezelésre kiemelt figyelmet kell fordítani. Emellett a vonatkozó tőkeszabályoknak, hitelezési, finanszírozási előírásokat szigorúan be kell tartaniuk.

Nem legyen túlárazás!
A szakértők a már meglévő szerződések mellett az új megállapodásokra, hitel- és lízingkonstrukciókra is adnak tanácsokat. A finanszírozók az új források nyújtásával nagyban hozzá tudnak járulni a vállalkozásokat ért kedvezőtlen hatások csökkentésében, és fontos szerepük van a gazdaság újraindításában. A kockázatvállalásnál tanúsítandó megfelelő körültekintés mellett a szokásosnál is nagyobb szükség van a különböző állami vagy magán hitelgarancia-nyújtókkal való együttműködésre.
Nagyon fontos, hogy a lízingcégek, bankok az új szerződéseknél is a piaci helyzetnek és kockázati profiloknak megfelelően sorolják be az ügyfeleket. Azaz a negatív piaci hangulat miatt ne árazzák túl a konstrukciókat, mert ezek akadályozzák a fellendülést. Hanem fair árakon nyújtsanak forrást akár a magánszemélyeknek, akár a vállalkozásoknak.

Fontos továbbá a lehetőség szerint gyors, bürokráciamentes folyamat kialakítása a hitelbírálat és a folyósítás során.