A járvány lerontotta a bizonyítványt

Az európai lízingpiac a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt visszaesést könyvelhetett el a második negyedévben.  

A Leaseurope, az európai lízingszövetségek ernyőszervezete által a vezető európai lízingcégek körében végzett rendszeres tanulmánya szerint az új lízingügyeletek volumene 30 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Még ennél is komolyabb mértékben csökkent az érintett lízingcégek összesített, adózás előtti eredménye: 50 százalékkal 472 millió euróra olvadt. A Leaseurope szakemberei azonban kiemelték, hogy a jelentős csökkenés elsősorban a bizonytalan gazdasági helyzet miatt szükséges tartalékképzéssel magyarázható, nem pedig a jövedelmezőség drasztikus csökkenésével. Ezt mutatja, hogy a finanszírozási veszteségekre képzett tartalék több mint 130 százalékkal nőtt. Az adózás előtti eredmény és a bevételek arányát bemutató jövedelmezőségi index 13 százalékkal esett, a 38 százalékról. 

A bevételek 9,3 százalékos csökkenése mellett a kiadások 11,2 százalékkal mérséklődtek. Utóbbihoz hasonlóan kedvező eredményre az index történetében még nem volt példa. Fontos és az európai lízingpiac erejét, stabilitását jelzi, hogy a költség/bevétel mutató 45,3 százalék, azaz 1,3 százalékponttal javult. Az eszközarányos és tőkearányos jövedelmezőség a fentiek következtében így 2010 óta a legalacsonyabb szintre csökkent.  

 Az Leaseurope értékelése szerint az európai lízingcégek gyorsan és megfelelően reagáltak a járvány negatív hatásaira, csökkentették a költségeiket és megkezdték a tartalékképzést. A mostani bizonytalan környezet kihívást jelent az európai lízingcégek számára is, de a következő időszakban kihasználva az erősségeiket az eszközfinanszírozásban kulcsszerepet vállalnak majd, főként a kis- és középvállalati szektorban, ezzel is segítve a járvány lecsengése utáni fellendülést.

 A teljes jelentés itt található.