Magyar Lízingszövetség: Hol tartanak az NHP-s cégek?

 Népszerűek a magyar vállalkozások körében a Magyar Nemzeti Bank kedvezményes programja, az NHP Hajrá! keretében elérhető lízingkonstrukciók – közölte a Magyar Lízingszövetség. Az érintett cégek május végégig összesen 188,6 milliárd forint értékben kötöttek lízingszerződéseket. Az átlagos futamidő 5 év, az egy szerződésre jutó összeg pedig 10,6 millió forintot tett ki. A program a keret kimerülése miatt a végéhez közeledik, ezért érdemes áttekinteni az eddigi eredményeket. A legfrissebb hírek szerint a konstrukciót a jegybank a keret kimerülésével kifuttatja.

A magyarországi vállalkozások fejlődéséhez, a járvány okozta mélypontról való elmozduláshoz nyújt finanszírozási lehetőséget a Magyar Nemzeti Bank tavaly áprilisban elindított kedvezményes forrást nyújtó programja, az NHP Hajrá!, amelynek keretében eszközberuházásra, lízingkonstrukciókra köthetnek szerződést a cégek.

A Magyar Lízingszövetség közölte: az NHP Hajrához köthető lízingkonstrukciók népszerűek a mikro-, kis- és középvállalkozások körében. „A program indulása óta összesen közel 18 ezer lízingszerződés lépett érvénybe. Ezeknek köszönhetően az érintett vállalkozások 188,6 milliárd forint forráshoz jutottak. A lízing részesedése a beruházási célú kihelyezésekben közel 21%, ha a darabszámokat tekintjük, pedig egészen kiemelkedő, 71%-os, még ha az összes hitelcélt, tehát a forgóeszköz finanszírozást is figyelembe vesszük, akkor is 31%-os. Ez annak köszönhető, hogy a lízing különösen a kisebb cégek, kisebb mértékű finanszírozási igényét fedi le igen sikeresen. Az egy-egy szerződésre jutó finanszírozott összeg 10,6 millió forintot tett ki a május végéig tartó időszakban. Az átlagos futamidő öt év” – mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

A Magyar Lízingszövetség összesítése szerint a 188,6 milliárd forintos lízingforrás 61 százaléka – több mint 115 milliárd forint – került a mikrovállalkozásokhoz, a kisvállalkozások részesedése több mint 25 százalékos, a fennmaradó 13 százalék – azaz 24,9 milliárd forint - pedig a középvállalkozások fejlesztéseit szolgálta. A lízingszövetségi adatok szerint az NHP Hajrá! keretében megkötött lízingkonstrukciók döntően agrárgépek, kisteherautók és egyéb termelőberendezések beszerzését biztosítják a vállalkozások számára.

A Magyar Lízingszövetség szerint a következő időszakban a bizonytalanság enyhülésével egyre több vállalkozás kezd bele újabb beruházásba, eszközbeszerzésbe, amelyhez a lízing jó finanszírozási lehetőséget biztosít.