Meglepetéssel készülnek az ingatlanok

Az utóbbi években mély gödörbe süllyedő ingatlanpiac kellemes meglepetést hozhat a jövőben. 

A gazdaság helyzetéről tartott érdekes előadást Tardos Gergely, az OTP Bank elemzési központjának vezetője a múlt héten Gárdonyban megrendezett Lízing Szakmai Napokon. A szakember közölte hogy míg az amerikai gazdaság jól teljesít, addig az eurózóna gyengélkedik, így az elkövetkező időszakban a hazai exporttermék iránti kereslet visszafogottan bővül csak, viszont az alacsony európai kamatkörnyezet tartósan fennmaradhat.

tgergely2.jpgTardos Gergely, az OTP elemzője vázolja a makrogazdasági helyzetet a Lízing Szakmai Napokon

A magyar gazdaságról szólva Tardos Gergely azt mondta, hogy az egyensúly mutatói rendben vannak, a költségvetési hiány tartósan 3 százalék alatt maradhat a külső egyensúly pedig jelentős többletet mutat. Előretekintve a GDP-arányos államadósság-ráta lassan, a külső eladósodottság viszont továbbra is tempósan csökkenhet. A gazdasági növekedés ütemét az elmúlt negyedévben gyorsító egyszeri tényezők kifutásával a GDP dinamikája várhatóan a középtávú egyensúlyi 2%-ig mérséklődik majd, viszont alacsonyan marad infláció és kamatszint is. Tardos kiemelte, hogy várakozásai szerint a sok éves lejtmenet után kellemes meglepetést szerez majd az ingatlan- és a lakáspiac.

Meglepetés

A Lízing blog szerint az ingatlanpiaci élénkülés lökést adhat a lízingpiac egyelőre gyengélkedő szegmensének, az ingatlanlízingnek, amely egyébként egy vonzó konstrukció.

Egy új lakás esetében a lakáslízing elsősorban azért lehet jobb választás  egy lakáshitelnél, mert - egyébként azonos  feltételek mellett - alacsonyabb a törlesztőrészlete, mivel a finanszírozott összeg áfatartalmára lízing esetén  nem kell kamatot fizetni. A 27 százalékos jelenlegi áfakulcs miatt ez kulcskérdés: a kamatmentes áfafizetés miatt  ugyanis jelentősen csökken a havi törlesztőrészlet, , így új lakás esetén akár 6 százalék alatti thm is elérhető lakáslízinggel.