Tartják a tempót

Januárban összesen 6793 személyautót, kis- és nagyteherautót, buszt és motorkerékpárt helyeztek forgalomba, azaz 18,6 százalékkal nőtt a járműpiac éves összevetésben – derül ki a Magyar Lízingszövetség Datahouse statisztikáin alapuló összesítéséből.

A legfrissebb, januári adatok szerint továbbra is lendületesen bővül a magyarországi járműpiac. Az év első hónapjában 4872 személyautót helyeztek forgalomba, ami 11,4 százalékos növekedés éves szinten. Ennél jóval nagyobb mértékű volt a növekedés a kisteherautók piacán: az 1360 darabos januári érték 55,6 százalékos bővülésnek felel meg.

auto.png

Buszokból 14 darab került az utakra, nagyhaszon-gépjárművekből pedig 475, előbbi 27 százalékos, utóbbi 15 százalékos fejlődést jelent tavaly januárhoz képest. A 72 darab januárban forgalomba helyezett motorkerékpár 24 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

„Összességében a legfontosabb kategóriákban 6793 darab jármű került az utakra januárban, ami 18,6 százalékos bővülést jelent, ez a növekedési tempó alig marad el a múlt év egészében elért 21 százalékos növekedéstől” – emelte ki az adatokat kommentálva Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Hozzátette: a járműeladások növekedésében fontos szerepe van a lízingtársaságoknak, az új személy- és kisteherautók közel 40 százaléka lízingkonstrukciók keretében kel el. Lévai rámutatott, a haszonjárműveknél bekövetkezett növekedésben kulcsfontosságú a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, amelynek segítségével nagyon sok vállalkozás szerzett be új járművet. Lévai azt is elmondta, a januári adatok arra utalnak, hogy továbbra is élénkülőben van a járműpiac, ez pedig a lízingpiac gyarapodásához is hozzájárul. A jövőben pedig a gazdasági növekedés és a kkv-k fejlődése szintén hozzájárulhat a lízingpiac erősödéséhez.