Fék nélkül gömbölyödik a járműpiac

Az év első két hónapjában 14,5 ezer jármű talált gazdára a magyar járműpiacon, ami 20,5 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – közölte a Magyar Lízingszövetség. A jelentős növekedési adat azt jelzi, hogy a járműpiac tavaly megindult lendületes fejlődése továbbra is kitart.

Valamennyi járműkategóriában nőttek az eladások az év első két hónapjában. Január elejétől február végéig 14,5 ezer jármű kelt el, ez pedig több mint 20 százalékos növekedés 2013 első két hónapjához képest – derül ki a Magyar Lízingszövetség Datahouse adatai alapján készített összesítéséből. 

Az év első két hónapjában közel 11 ezer személyautó került az utakra, ami 15 százalékos éves bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest. A többi járműkategóriában is jelentős bővülésről tanúskodnak a számok. A kisteherautók eladása 41 százalékkal 2601 darabra, a nagyteherautóké 35 százalékkal 937 darabra nőtt az év első két hónapjában. Buszokból 44 darabot adtak el a magyar piacon február végéig, ami duplája az egy évvel korábbi eredménynek, a motorkerékpárok esetében pedig a 174 darabos első kéthavi eladás 10 százalékos többletet jelent.

Jenei Viktor, a Magyar Lízingszövetség elnöke elmondta: a friss adatok azt mutatják, hogy továbbra is tart a lendület a járműpiacon, a bővülésben pedig fontos szerepet játszanak a lízingtársaságok, az újonnan forgalomba hozott járművek 40 százaléka ugyanis különböző lízingkonstrukció segítségével talál gazdára.