Így néz ki az autóhitelesek elszámolási forgatókönyve

A forintosítást kivéve az autóhitelesek esetében nagyon hasonló az elszámolás folyamata, mint a lakáshiteleseknél – közölte a Magyar Lízingszövetség, amely azt tanácsolja az érintetteknek, hogy fokozottan figyeljenek az elkövetkező időszakban a finanszírozó cégektől érkező elszámolásról szóló levélre. Ha észrevételük van, akkor minél előbb jelentkezzenek az adott cégnél.

Az autóhitelesek esetén az elszámolási forgatókönyv számos ponton megegyezik a lakáshitelesekével. Az elszámolás itt is a magánszemélyek által 2004. május 1. és 2014. július 26. között kötött élő szerződésekre vonatkozik, valamint azokra a megszűnt szerződésekre, amelyek bármilyen okból 2009. július 26-a után szűntek meg. .Az érintettek az autókat finanszírozó pénzügyi intézménytől, lízingcégtől vagy banktól kapják meg az elszámolásról szóló levelet 2015. március 1-je és április 30-a között – közölte a Magyar Lízingszövetség. Az elszámolásban csak a fogyasztónak minősülő magánszemélyek érintettek, a cégekre nem vonatkozik a törvény. A Magyar Lízingszövetség egyúttal kiemelte: fontos különbség ugyanakkor, hogy az autófinanszírozási konstrukciókra nem vonatkozik a forintosítás. 

A Magyar Lízingszövetség az javasolja érintetteknek, hogy tájékozódjanak az adott finanszírozó cég, sok esetben lízingtársaságok, honlapjairól az „Elszámolási és forintosítási információk” címszó alatt, mert ezeken minden fontos tudnivaló megtalálható.

Az elszámolásról szóló levél kézhezvétele után az ügyfeleknek 30 napja van arra, hogy észrevételt tegyenek a finanszírozó cég felé. Azok az ügyfelek, akiknek nincs kifogása, és élő szerződéssel rendelkeznek, azokkal elszámolnak a finanszírozó cégek, mégpedig úgy, hogy első körben a lejárt tartozást csökkentik, második körben pedig a tőketartozást mérséklik az ügyfélnek visszajáró összeggel.

Akiknek lezárt szerződése van, azoknak az elszámolásról szóló levél kézhezvétele után nyilatkozniuk kell arról, hogy banki átutalással, postai úton vagy készpénzben – pénztári kifizetéssel – kérik a nekik járó összeget. Ha az ügyfél banki átutalást kér, akkor a finanszírozó cég az ügyfél nyilatkozatának beérkezése után 15 napon belül elindítja az utalást, a másik két esetben a finanszírozó társaság a lehető leghamarabb intézkedik a kifizetésről. A Magyar Lízingszövetség kiemelte: érdemes a nyilatkozatot minél hamarabb visszaküldeni, annál hamarabb jutnak ugyanis a kérdéses összeghez az ügyfelek. 

Azok is a finanszírozó cégtől kapják meg az elszámolásról szóló levelet, akiknek a tartozása időközben valamilyen ok miatt egy követeléskezelő céghez került. Fontos ugyanakkor, hogy itt is csak azok érintettek, akik szerződése 2009. július 26-a után szűnt meg. Ezt követően a szóban forgó ügyfelekkel nem a járművet eredetileg finanszírozó cég – például lízingtársaság vagy bank -, hanem a követeléskezelő cég számol majd el – a visszajáró összeggel pedig csökken a követeléskezelőnél lévő tartozás.

A Magyar Lízingszövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy azért is fontos felkeresniük az ügyfeleknek az adott finanszírozó cég honlapját, mert van olyan tagvállalat, amely a megfelelő azonosítás után a részletes elszámolás megtekintéséhez is hozzáférést biztosít,.

A Magyar Lízingszövetség szerint az elszámolás körülbelül 250 ezer szerződést és 300 milliárd forintos állományt érint. Összességében a Magyar Lízingszövetség becslése szerint az autófinanszírozási konstrukciókhoz köthető elszámolás 100 milliárd forintos kiadást jelent a lízingtársaságok számára. Ugyanakkor a Magyar Lízingszövetség arra számít, hogy az elszámolás után a múlt évben jelentős növekedést elérő lízingpiacon folytatódik a bővülés.