A lízingszerződések többségénél csökkenhet a törlesztőrészlet

A devizalapú lakossági autófinanszírozási szerződéseket december 1-jén forintosítják a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, ez erről szóló tájékoztató levelet pedig december 15-én postázzák az érintett ügyfeleknek. A forintosítással eltűnik a szerződésekből az árfolyamkockázat, és a törlesztőrészlet az adósok többségénél 10-15 százalékkal csökkenhet. Fontos ugyanakkor, hogy a kamatkockázat továbbra is fennáll – közölte a Magyar Lízingszövetség, amely arra számít, hogy a forintosítás után kevesebb lesz a problémás hitel és tartós, kiszámítható emelkedés várható a járműfinanszírozásban.

December 1-jén kedden történik meg a devizalapú lakossági autóhitel- és autólízing-szerződések forintosítása - jelentette be a Magyar Lízingszövetség. A svájcifrank-alapú szerződések esetében 256,47 forintos árfolyamon, az euróalapú szerződéseket pedig 308,97 forintos árfolyamon történik a forintosítás. Az érintett ügyfeleknek a pénzintézetek – köztük a lízingcégek - december 15-én postázzák a forintosítás minden részletére kiterjedő tájékoztatót, a levélben többek között szerepelni fog a teljes forintosított tartozás, a havi törlesztőrészlet mértéke és az eredeti szerződés pontjait érintő összes változás.

„A tájékoztató alapján valamennyi adós felelősségteljesen dönthet arról, hogy élni kíván-e a forintosítással” – mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A szakember kiemelte: „Akik a piacinál kedvezőbb árfolyamon történő forintosítással élni kívánnak, nem kell semmit tenniük, a pénzintézetek, így a lízingcégek automatikusan forintosítják a finanszírozási szerződéseiket”. A lépés eredményeként a lakossági devizaalapú autófinanszírozási szerződések többségénél 10-15 százalékkal csökkenhet a havi törlesztőrészlet. Lévai Gábor utalt arra is, hogy a vállalati devizaalapú autófinanszírozási szerződéseket a lépés nem érinti.

Kulcsfontosságú az ügyfelek szempontjából, hogy a forintosítással az autófinanszírozási szerződésekből eltűnik az árfolyamkockázat, így az árfolyam változása miatt a jövőben nem változnak majd a törlesztőrészletek. „A kamatkockázat azonban továbbra is fennáll, ami azt jelenti, hogy a kamatok jövőbeni változása a törlesztőrészletekre is hatással lehet” – fogalmazott a főtitkár.

Az adósoknak lehetőségük van arra is – fogalmazott Lévai Gábor -, hogy ne kérjék a forintosítást, ezt azonban a tájékoztató levél kézhezvételétől számított 30 napon belül jelezniük kell a finanszírozó cég felé. Ha egy ügyfél nem él a forintosítás lehetőségével, akkor a finanszírozási szerződését a tartozás egyösszegű kifizetése mellett díj- és költségmentesen felmondhatja.

A szakember közölte azt is, hogy a forintosítással párhuzamosan az úgynevezett bullet hiteleket annuitásossá alakítják. „A bullet hitelek azok a konstrukciók, amelyek esetében az ügyfelek fix havi törlesztést fizettek, ám az árfolyamváltozásból adódó többlet miatt a futamidő automatikusan meghosszabbodott, és a futamidő végi törlesztőrészletek magasabbak lettek” - emelte ki Lévai, és hozzátette: az annuitásossá alakított hitelek a futamidő végéig egyenletes törlesztőrészletet biztosítanak.

Bár a szerződések többségénél a törlesztőrészletek csökkenni fognak, a késedelmes és fix havi törlesztésű hiteleknél elképzelhető, hogy emelkedik a törlesztőrészlet. Lévai szerint több forgatókönyv is lehetséges: alapesetben a növekedés mértéke nem haladhatja meg a 15 százalékot. „Abban az esetben, ha az újrakalkulált törlesztőrészlet 15 százaléknál magasabb havi törlesztés emelkedést eredményezne, akkor meghosszabbítható a futamidő. Ha pedig a hosszabbítás eredményeként 12 évnél hosszabb lesz a futamidő, akkor a 15 százaléknál magasabb is lehet a havi törlesztőrészlet, de a 25 százalékos emelkedést nem haladhatja meg ebben az esetben sem” - közölte Lévai Gábor. A főtitkár azt is elmondta, hogy a forintosítás a követeléskezelőhöz került szerződésekre is vonatkozik.

A lakossági autófinanszírozási szerződések forintosítása a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál összesen 180-200 ezer szerződést érint, és a forintosításból eredő extra kiadás 30-40 milliárd forint lehet. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai a forintosításra felkészültek, a lépés operatív lebonyolítására, a törvényi határidők pontos betartására, és az ügyfelek teljes körű tájékoztatására koncentrálnak a következő hónapokban.

A Magyar Lízingszövetség szerint a tagvállalatok a forintosítástól rövid távon nem várnak komolyabb változást, ám középtávon ez a lépés mindenképpen hozzájárulhat a lakossági autófinanszírozás fejlődéséhez, emellett a lízingcégek portfóliója is kedvező irányba változhat, mivel kevesebb lehet a problémás hitel. A Magyar Lízingszövetség arra számít, hogy a lakossági autófinanszírozási piacon a következő években egyenletes, tartós növekedés alakulhat ki.