Százmilliárdos negyedév a lízingpiacon

Stabil teljesítmény az első negyedévben

Stabil teljesítménnyel zárta az idei első negyedévet a magyar lízingpiac. A finanszírozott összeg 111 milliárd forintot tett ki, ami közel 6 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, 2014. első negyedévéhez képest pedig 22 százalékos bővülésnek felel meg - közölte a Magyar Lízingszövetség. Több lízingpiaci szegmensben az egy szerződésre jutó átlagos finanszírozott összeg tovább emelkedett, az agrárlízing esetében például több mint 20 százalékos volt a növekedés. A jegybanki hitelprogram az első negyedévben is jelentős szerepet kapott, ennek keretében 23 milliárd forintot helyeztek ki a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, akik arra számítanak, hogy a kis- és középvállalkozások részéről növekvő eszközigénye miatt a lízingfinanszírozás egyre nagyobb szerepet játszhat majd a jövőben.

Stabilizálódott a magyarországi lízingpiac az év első negyedében: a finanszírozott összeg a kérdéses időszakban 111 milliárd forint volt, a múlt év első negyedében elért 107 milliárd forinttal szemben. Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség áprilisban megválasztott elnöke az adatokat értékelve azt mondta: az 111 milliárd forintos finanszírozott összeg stabilt teljesítményt jelent, a lízingpiac még jelentősebb bővülése elsősorban a magas bázis miatt nem következett be az első negyedéven. Emlékeztetett arra, hogy 2015. első negyedévben ugyanis kiugró, több mint 20 százalékos volt a bővülés.

Az idei első negyedévben a korábbi negyedévekhez hasonlóan fontos szerepet játszott a jegybanki hitelprogram, amely 23 milliárd forintos kihelyezést segített elő. Ez az összeg a teljes piac közel negyedét jelentette.

Autók, teherautók, buszok

Az első negyedévben az egy szerződésre jutó finanszírozott összeg átlagosan 6,32 millió forint volt, ami 7,2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A különböző lízingpiaci szegmenseket tekintve a személygépkocsik, kisteherautók és motorkerékpárok esetében a finanszírozott összeg 28 százalékkal 38 milliárd forintra emelkedett. Bár a flottapiacon a teljes finanszírozott összeg 20 milliárd forintról 17 milliárd forintra csökkent, ez a szerződések számának visszaesésével magyarázható. Az egy szerződésre jutó átlagos finanszírozott összeg azonban a flottapiacon 22 százalékkal 6,7 millió forintra emelkedett. A lízingpiaci szereplők számára szintén kulcspiacnak számító busz- és tehergépkocsik esetében a finanszírozott összeg 3 százalékkal 33 milliárd forintra emelkedett a múlt év első negyedéhez képest.

Gépek, mezőgazdaság és a jövő

A termelőeszközök esetében a finanszírozott összeg 57 milliárd forintot tett ki, ami megegyezik az egy évvel korábbi összeggel. Az agrár finanszírozásnál az egy szerződésre jutó finanszírozott összeg 17,4 millió forintra nőtt, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbi adatnak. Bár a teljes finanszírozott összeg 9,5 milliárd forintról 9 milliárd forintra csökkent, a szerződések száma 1191-ről 516-ra mérséklődött az agrárlízing piacon, ennek eredményeként nőtt jelentősen a szerződésenkénti összeg. Nyikos Katalin a negyedévet értékelve azt is elmondta: az első negyedévben a szerződések számában bekövetkezett csökkenés kis mértékben visszafogta a finanszírozott összeget, de a következő időszakban továbbra is stabilan jó teljesítmény várható a tagvállalatoktól.

A lízingtársaságok számára az elmúlt időszakban kulcsfontosságú volt a járműfinanszírozás, és ez így lesz a jövőben is, de a piaci szereplők arra számítanak, hogy egyre nagyobb lesz az igény a kis- és középvállalkozások részéről az eszközfinanszírozásra. A Lízingszövetség várakozásai szerint az uniós pályázatok elindulása után egyre nagyobb lesz kereslet az eszközfinanszírozás iránt, és az egyéb kategóriába tartózó - például fémmegmunkáló, műanyag-feldolgozó vagy nyomdaipari - gépek finanszírozása komoly húzóerőt adhat a lízingpiacnak.  “A várható növekedést elősegítheti, hogy a vállalkozások az alacsony kamatkörnyezet miatt könnyebben, azaz alacsonyabb terhelés mellett képesek finanszírozni a beszerzéseiket” - emelte ki Nyikos Katalin. Hozzátette: a teljes tőkekintlévőség az idei év végén 1100 milliárd forint körül alakulhat, a finanszírozott összeg pedig 550 milliárd forintra rúghat.