Pásti Béla az év lízingszakembere

Hosszú évek óta tartó intenzív és odaadó lízingszakmai tevékenységének elismeréseként is az idei évben Pásti Bélát, a Merkantil Bank ügyvezető igazgató-helyettesét választották meg „Az év lízingszakemberének”.

 

A Magyar Lízingszövetség által 2012-ben alapított, a Deloitte Zrt. által névadóként támogatott „Deloitte – Az év lízingszakembere” díjat idén Pásti Béla a Merkantil Bank ügyvezető igazgató-helyettese vehette át a Szövetség szokásos éves rendezvényén, a Lízing Szakmai Napok konferencián, Mátraházán.

pastib.jpg

A 2012-ben alapított díj célja, hogy minden évben elismerje egy olyan szakember munkáját, aki tevékenységével hozzájárult a lízingszakma fejlődéséhez, a lízingcégek gazdasági környezetének jobbá tételéhez, a lízing, mint finanszírozási mód feltételeinek kedvezőbb irányba tereléséhez – mondta Tancsa Zoltán, a Deloitte adó- és jogi tanácsadási részlegének igazgatója.

A díj odaítélésekor fontos szempont volt, hogy Pásti Béla 2016 januárja és áprilisa között az egyetlen nem jogász lízinges szakember volt, aki mindvégig részt vett a Polgári Törvénykönyv módosítása, a HBNY helyébe lépő új nyilvántartás létrehozása érdekében folytatott informális és hivatalos, feszített határidejű egyeztetéseken. Személyében egyben megteremtette és erősítette, hogy ezen egyeztetések során a Bankszövetség támogassa a Lízingszövetség érdekképviseleti tevékenységét. Munkája során versenysemlegesen közelített a felmerülő kérdésekhez, egyforma intenzitással alkotott véleményt az operatív lízing létjogosultsága és a pénzügyi lízing pontosabb, és a számviteli előírásokhoz minél inkább közelítő szabályozása érdekében - mondta a díjátadó kapcsán Tóth Zoltán, a Lízingszövetség főtitkára.

Az üzleti oldal képviselőjeként pedig számokkal, adatokkal támasztotta alá a jogi érveket, függetlenül az általa képviselt lízingcég méretétől. S bár a Lízingszövetség módosításai mind támogatást kaptak az Igazságügyi Minisztérium jogszabály-előkészítői körében, a módosítások a Lízingszövetségen kívül álló okokból nem került a Parlament elé.

 Pásti Béla hosszú évek óta aktív tagja a Lízingszövetségnek: a Szövetségben végzett kiemelkedő munkája mindenkor a lízingszakma fejlesztését szolgálta.