Erre figyeljen, ha céges autót használ!

A NAV tájékoztatót adott ki az útnyilvántartásokról

A NAV-ellenőrzések alapján az egyéni vállalkozások rosszul vezetik az útnyilvántartásokat - derül ki az adóhatóság tájékoztatásából. Most bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Több bírósági ítélet kimondta, hogy a személyi jövedelemadó-törvény szerint kötelezően alkalmazandó és tételes felsorolásban szabályozza, hogy milyen okiratok és adatok szükségesek a gépjárművek költségelszámolásához.

Fontos, ha a törvényben felsorolt tartalmi kellékek közül akár csak egy is hiányzik, az útnyilvántartásra jogszerűen nem lehet költségelszámolást alapozni. A törvény kimondja, hogy az útnyilvántartást/menetlevelet járművenként kell vezetni és kötelező feltüntetni az üzemi célú utazáskor a kezdő és a záró kilométeróra-állást.

 Az útnyilvántartásban szerepelnie kell továbbá a következő adatoknak:

  • a gépjármű típusának
  • rendszámnak
  • a fogyasztási normának
  • a kilométeróra állásának az év első és utolsó napján (amennyiben a költségelszámoláshoz szükséges, akkor ezt az adatot havonta kell bejegyezni)
  • az utazás időpontjának
  • az utazás céljának (honnan hova történt az utazás)
  • a felkeresett üzleti partner(ek) megnevezését,
  • a közforgalmú útvonalon megtett kilométerek számát.

 Ezek mellett fel lehet tüntetni az utazásokhoz kötődő tankolások időpontját és költségeit is.

Hibák

Az érintettek sokszor a hiányos, illetve valótlan adattartalmú útnyilvántartásaikat utólag (tanúkkal, kimutatásokkal, jelenléti ívekkel, szerződésekkel) kívánják bizonyítani, erre azonban nincs lehetőség.

“A jogszabályi követelményeknek nem megfelelő útnyilvántartás esetében becslési eljárás sem alkalmazható a gépjármű-üzemeléssel összefüggő költségek megállapítására, hiszen azzal az adóhatóság az adózók törvény által kötelezően előírt igazolási kötelezettségét venné át” - fogalmaz a NAV-os tájékoztató.  Amennyiben az útnyilvántartás nem felel meg az előírásoknak, akkor az adott költség nem vehető figyelembe, azaz úgy kell tekinteni, mintha az adózó nem vezetett volna útnyilvántartást.