Autópiaci körkép – használtautó-vásárlási tanácsokkal

Bár nyolc hónap alatt 31 százalékkal közel 96 ezerre nőtt az eladott új autók száma, ennél több, 107 ezer használt import autó kerül forgalomba – áll a Magyar Lízingszövetség autópiaci összeállításában. Bár a lízing elsősorban az új autóknál kap szerepet, a Szövetség most arra is felhívja a figyelmet, hogyan érdemes használt autót vásárolni.

Az újautó-eladások az elmúlt időszakban jelentős növekedést mutattak: az év első nyolc hónapjában közel 96 ezer új személyautó kelt el, ami éves összevetésben 31 százalékos növekedést jelent. Az új autók jelentős részét, 40 százalékát lízingkonstrukció segítségével vásárolják meg. 

Több a használt

Miközben az újautó-piac lendületes bővülést mutat, a használtautó-import is jelentős. Sőt, az év első nyolc hónapjában 107 ezer használt autó került forgalomba a Datahouse adatai szerint, ez 11 ezerrel több, mint ahány új autó talált gazdára. 2017 első nyolc hónapjához képest pedig több mint 5 százalékkal nőtt az import használt autók száma.

A használt autóknál mindössze 4-5 százalékos a lízing szerepe – derül ki a Magyar Lízingszövetség a Datahouse-tól és a saját tagvállalataitól származó adatokon alapuló autópiaci körképéből.

A használtautó-piacról Tekse Kálmán, a Magyar Lízingszövetség alelnöke azt mondta, hogy bár sokan félnek a korábban céges autóként vagy vállalati flottákban futott autóktól, ám ezek sok esetben jobb vételt jelenthetnek egy bizonytalan előéletű külföldről behozott autónál. A céges autók, pláne a flottákban lévő autók előélete pontosan lekövethető, ezeknél minden javítást, karbantartást szervizek végeztek. Lényeges, hogy aki használt autót vásárol, lehetőleg megbízható kereskedőtől, ismert előéletű autót vásároljon.

tekse_2.jpeg

Tekse Kálmán

A Magyar Lízingszövetség szerint az autóvásárlás jelentős kiadást ró egy-egy háztartásra vagy cégre, ezért érdemes körültekintően eljárni, különösen, ha használt autóról van szó. 

Tanácsok használt autó vásárlásához

A használtautó-vásárlás előtt fontos, hogy a vevőjelöltek pontosan meghatározzák, mire és mennyit használják majd az autót, hány tagja van a családnak, hány kilométert autóznak majd egy évben. Azon felül, hogy mennyit szánnak az autóvásárlásra, számolni kell a havi törlesztéssel és az autófenntartási költségekkel is. Ezek alapján meghatározható, hogy milyen kategóriájú autóra van szükség. A különböző márkák és típusok esetében a hiteles magyarországi és külföldi szaklapok, felmérések alapján ajánlott tájékozódni a megbízhatóságukról, a tényleges fogyasztásukról, szervizköltségekről, típushibákról.

„Érdemes az érintetteknek egy 2-3 konkrét modellből álló listát összeállítani és azok közül választani” – fogalmazott Tekse Kálmán. Hozzátette, ha megvan a megfelelő autó, akkor érdemes egy szakszervizes átvizsgálást kérni. Le kell ellenőrizni az autót a hatósági rendszám- és kilométeróraállás-lekérdező szolgáltatás segítségével. Emellett a szervizkönyvet is tanácsos áttekinteni.

Ha minden rendben az autóval, akkor pedig a finanszírozásról érdemes egyeztetni a lízingcégekkel: mekkora lesz az önrész pontos összege, mennyi a finanszírozott összeg és hogy alakul a havi törlesztés.

Az autóvásárlás komoly pénzügyi döntés is, érdemes időt és energiát szánni rá a későbbi bosszankodások elkerülése érdekében!