Magyar Lízingszövetség: mit vittek januárban?

Erősen kezdte az évet a magyar járműpiac, az új autókból, kis- és nagyteherautókból, buszokból, motorokból is több fogyott, mint egy évvel korábban.

Januárban összesen 12 203 új jármű (autó, kisteherautó, nagyteherautó, busz, motorkerékpár) került forgalomba, ez tavaly januárhoz képest 9,5 százalékos emelkedésnek felel meg, 2017 januárjához viszonyítva pedig 52 százalékos emelkedést jelent - ez derül ki a Datahouse adataiból. A két évvel korábbi adatokhoz képest elért jelentős növekedés azért is figyelemre méltó, mert 2017 januárjában jelentős, 18 százalékkal nőttek az eladások, tehát már akkor is pörgött a piac és ehhez képest következett be a mostani számottevő bővülés.

A különböző járműkategóriákat nézve vegyes a kép: 

  • Az új személyautókból 300 híján 10 ezer darab kelt el, ez 9,2 százalékos növekedés.
  • A legjelentősebb emelkedés az új kisteherautóknál volt, a 2008 darabos eladás 22 százalékos bővülést takar.
  • Az új nagyteherautók és buszok eladása 26 százalékkal, illetve 81 százalékkal 365, illetve 7 darabra csökkent.
  • Az új motorkerékpárokból 109 fogyott, az pedig 60 százalékkal múlja felül a 2018 januári adatot.

A januári számok alapján tehát az látható, hogy folytatódott a növekedés a járműpiacon. Igaz, a januári 9,5 százalékos növekedés elmarad a múlt év egészben elért 17 százalékos növekedéstől. A járműeladásokban a lízingcégek komoly szerepet vállaló lízingcégek szerint 2019-ben is növekedés várható a járműeladásokban, de a tempó visszafogottabb lehet a tavalyinál, konkrét - számszerű - előrejelzést azonban egyelőre korai adni.