Csak viszik, csak viszik az autókat

Az erős évkezdés után a februárt is komoly bővüléssel zárta a magyar járműpiac.  

Februárban közel 14 ezer új jármű - személyautó, kis- és nagyteherautó, busz és motor - kelt el a magyar piacon a Datahouse szerint, ami 13 százalékos emelkedésnek felel meg 2018 februárjához képest és meghaladja a januári 9,5 százalékos bővülést. Az év első két hónapját több mint 26 ezer darabos eladással zárta a piac, ez pedig 11 százalékos többletet jelent éves összevetésben.

A személyautókból 11 227 darabot adtak el a kereskedők februárban, ami 13 százalékos bővülésnek felel meg. Január-februárban pedig közel 21 ezer autót vittek el a szalonokból, 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A lízing továbbra is nagyon lényeges szerepet tölt be a jármű-, azon belül is az autópiacon. Míg tavaly az alacsony kamatkörnyezet és a nettó jövedelmek emelkedése, valamint a válság utáni években elmaradt autóvásárlások pótlása miatt elsősorban a  magánszemélyek vásároltak több személygépkocsit és vettek  igénybe a korábbiaknál nagyobb arányban  lízingkonstrukciókat, addig az idei év első két hónapjában a céges vásárlások és lízingek nőttek erősebben.  A Magyar Lízingszövetség szerint 10-ből 4 autó a lízingcégek segítségével kerül a vásárlókhoz, ennek mintegy negyede flottafinanszírozás keretében.

Az idén várhatóan növekedés lesz a személyautó- és a haszongépjárműpiacon egyaránt. Lökést adhat a piacnak, azon belül is a 7 személyes új autók eladásainak az elmúlt hetekben ismertetett kormányzati intézkedés, amelynek eredményeként júliustól a 3 gyermekes családok 2,5 millió forintos támogatást kaphatnak az új családi autó megvásárlásához.