Majdnem 60 ezernél tart Magyarország

Továbbra is viszik az autókat, de az igazán kiugró növekedést a kisteherautók produkálták.

Közel 9 százalékos növekedést ért el a magyar járműpiac az idén, vagyis az év első négy hónapjában. Ez azt jelenti, közel 60 ezer új jármű (autó, kis- és nagyteherautó, busz, motor) került az utakra - derül ki a Magyar Lízingszövetség Datahouse-statisztikákon alapuló összesítéséből. A 9 százalékos tempó némi lassulást jelent, de még mindig erőteljes növekedésnek felel meg. A lassabb tempó részben a magas bázissal, azaz a tavalyi kiugró eladásokkal magyarázható.

Íme a részletek. Új személyautóból négy hónap alatt közel 47 ezer talált gazdára, 7 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában. A kisteherautók kitettek magukért, a 8350 darabos eladás 24,1 százalékos bővülésnek felel meg, amiben minden bizonnyal szerepet játszott az NHP Fix. Motorokból 1369 darab kelt el, 54 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Csökkenés volt viszont a nagyteherautóknál, az 1928 darabos eladás 18 százalékos viszaesést jelent, a buszokból pedig 9 százalékkal 236 darabra csökkent a darabszám.  

A járműpiacon, azon belül is az autópiacon a finanszírozási oldalon kiemelt szerepet játszik a lízing. A személyautóknak esetében például 10-ből 4 lízingkonstrukció segítségével talál gazdára. A Magyar Lízingszövetség pedig arra számít, hogy az idén is komoly igény lesz a járműfinanszírozási konstrukciók iránt.