Ugródeszka a fejlődéshez: népszerű az NHP-s lízing

Közel 100 milliárd forintot helyeztek ki a Magyar Lízingszövetség tagjai a vállalkozásoknak olcsó finanszírozást nyújtó jegybanki program, az NHP Fix keretein belül az első félévben. Ez azt jelenti, hogy a lízingpiac részesedése – hitelösszegre vetítve – 44 százalékos az NHP Fixben, és különösen a kisebb méretű vállalkozásoknál magas a lízing aránya. A nehézgépjárművek lízingjében 15 százalékos az NHP Fix-részesedés, az építőgépeknél 36 százalékos, az agrárlízingben pedig kiemelkedő, 75 százalékos az arány. A Magyar Lízingszövetség szerint az alacsony kamatkörnyezet, a beruházások bővülése, a kis- és középvállalkozások fejlesztési kedve miatt növekedésben marad a lízingpiac.  

Fejlődési lehetőséget nyújt a magyar cégek, elsősorban kis- és középvállalkozások számára a Magyar Nemzeti Bank kedvezményes és végig rögzített kamatozású NHP Fix programja. Ennek keretében az érintett vállalkozások olcsó finanszírozást vehetnek igénybe a beruházásaikhoz, például lízingkonstrukciók segítségével szerezhetnek be gépeket, termelő eszközöket, járműveket. 

Majdnem 100 milliárdnál tart a lízingpiac

A Magyar Lízingszövetség összefoglalója szerint az NHP Fix programban népszerűek a lízingkonstrukciók. A hivatalos adatok szerint ugyanis januártól augusztus elejéig több mint hétezer vállalkozás kötött NHP Fix-szerződést 219 milliárd forint értékben, ennek 44 százalékát adták a lízingügyletek, azaz közel 100 milliárd forint értékű a lízingpiac részesedése a programban. Ez egyben mutatja azt is, hogy a lízing milyen fontos szerepet játszik a kisebb méretű cégek beruházásai finanszírozásában. 

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára elmondta: „A lízingpiacon belül a nehézgépjárművek beszerzésére az idei első félévben kihelyezett összeg 15 százaléka köthető az NHP Fix programhoz. A termelő eszközök lízingfinanszírozásában 20 százalékos az NHP Fix részesedése, az építőgépeknél pedig 36 százalékot ért el. Az agrárlízing területén a legjelentősebb az NHP Fix-konstrukciók aránya, itt 75 százalékos részesedésről beszélhetünk.” 

Pörögnek a beruházások

A szakember utalt arra is, hogy a beruházások jelentős bővülést mutatnak az idén. A hivatalos adatok szerint az első félévben 19 százalékos volt a növekedés és 2016 vége óta minden negyedévben két számjegyű bővülés volt. Ebben a kis- és középvállalkozások fokozódó fejlesztési kedve is szerepet játszik. 

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai arra számítanak, hogy a magyar vállalkozások, köztük is a kis- és középvállalkozásoknál fennmarad a fejlesztési kedv a jövőben, ehhez segítséget jelentenek az alacsony kamatkörnyezet miatt olcsó és rugalmas lízingkonstrukciók. Emiatt a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai arra számítanak, hogy az eszköz- és járműbeszerzésekben a következő 1-2 évben növekedés várható.