Fókuszban az agrárgépek

Jön az agrárium szereplőinek legnagyobb seregszemléje, az AGROmashExpo, amelyen az agrárgépek is kiemelt szerepet kapnak. Utóbbiak iránt pedig komoly az igény, így a lízingpiaci bővülés egyik legfontosabb motorját adják.

Ma kezdődik és szombaton ér véget az AGROmashEXPO és AgrárgépShow a Hungexpón. A rendezvény neve is árulkodó: a kiállításon fontos szerepet kapnak az agrárgépek. Éppen ezért a lízingpiac szereplőinek is fontos ez az expo.

Különösebben nem kell részletezni, miért olyan szoros a kapcsolat az agrárcégek és a lízingvállalatok között, a számok ugyanis önmagukért beszélnek. Bár a múlt év egészére vonatkozó adatok még nem publikusak, 2019 első kilenc hónapját is érdemes megnézni, ebben az időszakban ugyanis kiemelkedően szerepelt az agrárgép-finanszírozás.

 

 Fotó: Pixabay

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai összesen 74 milliárd forinttal finanszírozták az érintett cégek agrárgép-beszerzéseit, ami 24 százalékos emelkedést jelent éves szinten. A kiugró eredmény miatt 2019-ben várhatóan rekord születik ezen a területen. Nem beszélve arról, hogy a mezőgazdasági gépek a 74 milliárd forintos összeggel a járműfinanszírozás után a teljes komplett lízingpiac második legjelentősebb szegmensét adják. Az agrárgép-finanszírozás látványos fejlődésében egyébként az NHP kulcsfontosságú: 10-ből 8 lízingszerződés volt az MNB-s programhoz köthető. 

A lízingpiaci szakértők szerint a mezőgazdaságban érdekelt cégek hosszú távon is fontos partnerek lesznek. A rugalmas és költséghatékony lízingkonstrukciók segítségével folyamatosan fejleszthetik a gépparkjukat ezzel is növelve a hatékonyságot és a jövedelmezőséget.