Négy évet ment vissza az időben az autópiac

A koronavírus-járvány elbánt a komplett magyarországi járműpiaccal, azon belül az új autók piacával. A jókora csökkenést idén növekedés követheti.  

Tavaly a legfontosabb járművekből (autó, furgon, teherautó, busz és motor) 158 ezer darabot helyzetek forgalomba, ami 18,4 százalékos éves visszaesést jelent. A csökkenés pedig a koronavírus-járvány okozta kedvezőtlen gazdasági helyzet számlájára írható. A magánszemélyek, ahogy a cégek egy része a nagyobb beruházásaikat elhalasztották, így a járműbeszerzések későbbre tolódtak. Emellett a pandémia miatt az autógyárak átmenetileg leálltak világszerte, így a kínálat is akadozott.

Az új személyautók esetében 128 ezer darabot helyeztek forgalomba, 19 százalékkal kevesebbet, mint 2019 egészében. Ennél gyengébb évet legutóbb 2017-ben zárt a piac, akkor 116 ezer autó került forgalomba újonnan. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete arról is vezet statisztikát, hogy a forgalomba helyezés utáni kivonásokat figyelembe véve, hogyan alakult a piac. A múlt évben 96 693 darab új személyautó került a magyar utakra, ez pedig 21 százalékos csökkenésnek felel meg.  

A többi járműpiaci szegmens közül a furgoneladások 16 százalékkal 22 ezerre csökkentek. A nagyteherautók piaca majdnem a felére szűkült, összesen 3380 új teherautó talált gazdára,  35 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A buszok értékesítése 5 százalékkal 632 darabra esett. A motorkerékpárok jelentették a kivételt: 4292 darabot adtak el a kereskedők, ami 42 százalékos többletet jelent. A járműpiaci visszaesés a lízingkonstrukciók iránti keresletet is visszavetette. A Magyar Lízingszövetség a személyautók és kishaszongépjárművek esetén a finanszírozott összeg 20 százalékos, míg a teherautók esetében akár 35- 40 százalékos visszaesését jósolta a múlt évre, a részletes adatok majd februárban, márciusban lesznek publikusak.

Az idén várhatóan növekedés lesz, a tavalyi  gyenge eredmények miatt a járművek piacán. Az MGE arra számít, hogy autókból 140 ezer találhat gazdára. A furgonokból 25 ezer, a nagyobb teherautókból 4 ezer darabos eladás várható, buszokból 700 darab, motorokból pedig 4600 darabot vehetnek meg.