Lemaradással nyitottak az autók (is)

Több mint 12 százalékkal csökkent januárban az új személyautók eladása.

Hátrányból kezdte a 2021-es évet az új járművek piaca. Az év első hónapjában alig több mint 11 ezer jármű (autó, furgon, teherautó, busz és motor) kelt el, ami 10 százalékos hanyatlást jelent tavaly januárhoz viszonyítva. Bár tovább szűkül a teljes piac, a 2020-as 18 százalékot meghaladó visszaesésnél valamivel kedvezőbb eredmény született.


Forrás: PIaxabay

Személyautóból 8867 darabot adtak el a kereskedők, 12,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Lényeges, hogy 2020 januárjában még jól teljesített ez a szegmens, hiszen akkor a koronavírus-járvány még nem jelent meg Magyaországon. 2020 januárjában több mint 10 ezer új személyautót helyeztek forgalomba, ami 2019 azonos hónapjához képest 4 százalékos többletnek felelt meg. Visszatérve az idén januári helyzetre: a Datahouse adataiból kiderül továbbá, hogy a furgonok egész jól szerepeltek: 1772 darab kelt el belőlük, ami stagnálást jelent.


Ahogy az adatokból látható, a buszoknál jelentős visszaesés volt januárban, a nagyteherautóknál viszont növekedés következett be.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete az idén minden járműkategóriában bővülést vár. A szervezet prognózisa szerint
● a személyautó-eladások 10 százalékkal 140 ezer darabra,
● a furgonértékesítések 13 százalékkal 25 ezer darabra növekedhet.
● A nagyhaszon-gépjárművek piacán 18 százalékos lehet a bővülés, ami 4 ezer eladott járművet jelente.
● Autóbuszokból 700 darab kerülhet az utakra, ami 10 százalékkal haladná meg a tavalyi szintet.
● A motorpiac pedig 7 százalékos növekedéssel 4600 darabosra hízhat.