A lízing nemzetközi fejlődése és magyarországi szabályozása

2014. március 15. óta a Polgári Törvénykönyv szabályozza a pénzügyi lízingszerződést. A kódexbe foglaláshoz hosszú út vezetett a lízing több mint 25 évvel ezelőtti, magyarországi megjelenése után.

Dr. Györgyi Dóra a Lízingszövetség Kodifikációs Munkacsoportjának vezetője a Polgári Jog 2016. évi 2. számában megjelent tanulmányában ezt az utat mutatja be. A publikáció érdekességként szemlélteti a lízing kialakulását és nemzetközi fejlődését a sumérok gyakorlatától kezdve a repülőgépflotta finanszírozásig, bemutatja a lízing szocialista típusát, a lízingcégek megjelenését és a lízingfinanszírozás felfutását a rendszerváltás utáni időkben, majd rátér a szabályozatlanság okozta problémákra.

Ennek körében összeveti a különbségeket és a hasonlóságokat a bankok és a lízingcégek finanszírozása és működése között, érzékelteti a bírói gyakorlat ellentmondásosságát az ügyletek minősítésében, végül rátér a kodifikációra. E körben kitér a lízing számvitelére és felvázolja, hogy milyen döntéseket kellett meghozni annak érdekében, hogy a számvitel és a Ptk. között feszülő nézetkülönbségek csökkenthetők legyenek.

A publikáció utolsó része a Ptk-beli pénzügyi lízing definíciót elemzi, külön megtárgyalva a „gazdasági élettartam” jelentését, a pénzügyi lízing elhatárolását az operatív lízingtől, valamint rámutat azokra a rendelkezésekre, amelyek egy esetleges Ptk. módosítás során mindenképpen korrekcióra szorulnak.