Magyar Lízingszövetség: Duplázás öt év alatt az autópiacon

Jókora bővülést ért el 2017-ben a magyar újautópiac: 116 265 személyautó kelt el, ez 2012-höz képest 119 százalékos növekedésnek felel meg, 2016-hoz viszonyítva pedig 20 százalékos emelkedést jelent - közölte a Magyar Lízingszövetség. A növekedésben lévő lízingpiac számára az autófinanszírozás kulcsfontosságú, az autópiac bővülése pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy korszerűbbé váljon a magyarországi autóállomány és az autók átlagéletkora mérséklődjön.  

Beszédes adatokkal zárta a múlt évet a magyarországi autópiac, folytatódott ugyanis az évek óta tartó bővülés - áll a Magyar Lízingszövetség a Datahouse és saját adatain alapuló, az autópiaci trendeket bemutató összeállításában. 2017-ben 116 265 új személyautót adtak el Magyarországon, szemben a 2012-ben értékesített 53 059 autóval. Ez azt jelenti, hogy öt év alatt 119 százalékkal bővült az új autók piaca, 2016-hez képest pedig 20 százalékos növekedés következett be. 

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a tavalyi eredményeket értékelve elmondta, az elmúlt öt évben fokozatos volt a növekedés az új autók piacán. “Az autópiaci bővülésben a lízingpiac fontos szerepet vállal, mert az újautó-eladások körülbelül 40 százaléka valamilyen lízingkonstrukció segítségével valósul meg. Bár a tavaly teljes évre vonatkozó lízingpiaci adatok még nem állnak rendelkezésre, az év első kilenc hónapjáról szóló számok jól mutatják a lízing szerepét, a személyautó- és kishaszongépjármű-finanszírozás esetében a finanszírozott összeg 23 százalékkal 131 milliárd forintra nőtt” - fogalmazott a főtitkár. Szerinte az újautó-piaci növekedés hosszabb távon hozzájárulhat ahhoz, hogy korszerűbbé, környezetbarátabbá váljon a magyarországi autópark, ezzel összefüggésben pedig az autók átlagos életkora csökkenésnek indulhat a közel 14 éves szintről. 

A Magyar Lízingszövetség összeállításából kiderül az is, hogy a személyautók mellett a nagyhaszon-gépjárművek eladásai is jelentősen nőttek. 2016-hoz viszonyítva 6 százalékos növekedésnek felel meg. A nagyhaszon-gépjárműveknél is fontos szerepet kap a lízing, ezt mutatja, hogy a múlt év első kilenc hónapjában a nagyhaszon-gépjárművek és buszok szegmensében 21 százalékkal 123 milliárd forintra nőtt a kihelyezett összeg. 

A Magyar Lízingszövetség szerint a járműpiacon folytatódhat a bővülés a következő időszakban, ez pedig a lízingpiac számára is növekedési lehetőséget jelent. Ráadásu az alacsony kamatszint a 2018-as évben is fennmaradhat, és így a lízingbe vevők nagyon kedvező ajánlatok között válogathatnak.