Lassabban, de felfelé

Az európai lízingpiac növekedéssel zárta az idei első félévet, de az új szerződéseknél bekövetkezett 3,4 százalékos plusz a korábbinál visszafogottabb lendületet mutat.

Az első félévben összesen több mint 183 milliárd euró értékben kötöttek új szerződéseket az európai lízingcég-szövetséggel, a Leaseurope-pal együttműködő lízingtársaságok. Ez 3,4 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben.

A bővülés mindenképpen kedvező, ám az is látszik a friss adatokból, hogy lassabban növekszik az európai lízingpiac, 2018-ban ugyanis 7,7 százalékkal nőtt az új szerződések volumene. Azaz kevesebb mint a felére csökkent a tempó.

A járműfinanszírozás 4,3 százalékos pluszt ért el az idei első félévben, vagyis az teljes piaci növekedést meghaladó eredményt ért el. Az eszközfinanszírozásban ugyanakkor csak 3,1 százalékkal nőtt az új üzletek értéke. Pörgött az ingatlanlízing az európai piacokon, ebben a szegmensben több mint 20 százalékos volt a többlet.

 

A Leaseurope tájékoztatása szerint a következő időszakban több kihívással is meg kell küzdeniük az európai lízingcégeknek, többek között a globális gazdasági feszültségekkel és bizonytalanságokkal, amelyek visszafoghatják a beruházási kedvet, valamint a szabályozási költségek emelkedésével. Kedvező ugyanakkor, hogy szerte Európában a kis- és középvállalkozások körében egyre népszerűbb a lízing, ez pedig ellensúlyozhatja a negatív tényezőket és emelkedőn maradhat a piac.